Kundservice och Support
Här har vi samlat information du behöver för att du ska kunna få så bra service som möjligt. Skulle du inte hitta svar på din fråga i de vanligt förekommande frågor listade under varje avdelning, är du självklart välkommen att kontakta genom kontaktformulären eller ringa oss på 010–550 23 00.
Support - Guide
Vanliga frågor och svar
Vad är skillnaden mellan Yale Doorman L3 och L3s?
Kort svar: det är ingen skillnad på själva låsen, bara på vilka tillbehör följer med.
I början av 2023 valde Yale att börja marknadsföra sina L3-lås under det nya namnet L3s efter att de klassificerats enligt Stöldskyddsföreningens norm för digital säkerhet (SSF 3522). I samma veva passade de även på att göra vissa ändringar vad gäller innehållet i de olika paketserierna.
En huvudsaklig skillnad är att de medföljande installations- och bruksanvisningarna förbättrats avsevärt. En annan skillnad är att man nu oavsett vilken av paketserierna man väljer alltid får med ett ensamt slutbleck av typen 1489-11 med justerbart plåsmått (12 till 18 mm).
Vad är skillnade mellan alla Yale Doorman L3S-varianter?
Kollar man runt efter Yale Doorman L3S-lås i olika webbutiker så ser man att de ofta säljs under olika namn som till exempel Yale Doorman L3S Flex eller Yale Doorman L3S Pro. Vad det här är är olika paketsatser. Oavsett vilken man väljer så får man samma Yale Doorman L3S-lås – det som skiljer dem åt är endast tillbehören man får med.
När man köper ett Yale Doorman L3S Pro-paket ingår följande komponenter:
- Beslag med handtag för dörrens in- och utsida
- Låshus med anslutningskabel
- Borrskydd
- Justerbart 1489-11-slutbleck (12-18 mm)
- Underläggsskylt till slutblecket (1 mm)
- Yale Connect WiFi-brygga
- Passerbricka
- Programmeringskort
- Batterier
- Installationsanvisningar
- Skruvar och andra monteringsdetaljer
I Yale Doorman L3S Flex-paket ingår allt det plus en extra 2 mm tjock underläggsskylt till slutblecket vilken kan vara nödvändig i vissa dörrmiljöer samt svarta täckskyltar som kan dölja slitage och repor på dörren från tidigare beslag. Det finns även andra paketsatser som vi i nuläget valt att inte erbjuda här på Låsgiganten, till exempel Yale Doorman L3S KEYTAG+ som innehåller samma saker som Pro-paketet plus två extra passerbrickor och Yale Doorman L3S Family (även känt som All Inclusive) som innehåller samma saker som Pro-paketet plus en extra passerbricka samt en extra 2 mm tjock underläggsskylt till slutblecket.
Bundle, vad är det?
Bundle (Eng) = Bunt (Sv)
Bundle är vårat sammanslagnings namn för "hela bunten", "rubbet", "alles" etc etc...
För oss och våra underbara kunder innebär detta att vi, istället för att ha köp-mer produkter som måste köpas separat har lagt vi in färdiga paket för BG2000, Yale Doorman L3 och Yale Doorman V2N - Classic, med det man behöver för att få sitt smarta lås att fungera via app!
Vi har i och med detta också lagt in flerpack då många vill ha fler till ytterdörrar med kodlås uppkopplade på samma app. Men då ni inte behöver en "smart box"" för varje lås så innehåller bundle paketen bara en sådan.
De olika tillverkarna har löst sina uppkopplings-möjligheter på olika sätt: Till BG2000 och Habo Tribe 2, så köper man en separat smart box eller i BG2000s fall ett bundle paket.
I Yale Doorman L3 ingår smartboxen.
När det gäller Yale Doorman V2N eller Classic så krävs 1st smart box (V-box), som pratar med internet och 1st V-modul per dörr som pratar med V-boxen.
Samt har vi också ordnat så att priset på låsen blir lägre ju fler man köper!
Varför? Jo, bra kvalité måste inte vara dyrt! Vi arbetar konstant med att hålla priserna nere utan att sänka den höga kvalité som blivit synonymt med Låsgiganten.se
Danalock V3, vad är det?
Danalock V3 är ett trådlöst smartlås som låter dig få tillgång till ditt hems smarta funktioner via appen på din telefon. Så sluta oroa dig om borttappade nycklar, använd bara din telefon för att låsa eller låsa upp ditt lås.
Som en ägare av ett Danalock V3, kan du skapa en gränslöst antal av digitala nycklar till dina vänner, familjemedlemmar, gäster. städerska, husan eller hantverkarn.
Du kan programmera varje användares säkerhetsnivå, genom att välja om de skall vara temporära eller permanenta användare. Du ser också vem som har nyttjat låset via appen.
Smarta lås, vad är det?
Smarta lås är ett samlingsnamn på elektroniska och digitala lås. Smarta lås kan vara uppkopplade via app till internet vilket gör det möjligt för den boende att, på distans låsa upp för bekanta, hantverkare eller bud. De flesta smarta lås har kodlås, kontaktlösa brickor, eller tags. Vissa nyttjar fingeravtrycksteknik för att du bara med hjälp av ditt finger ska kunna låsa upp.Via appen kan du också ha koll på om t.ex. barnen kommit hem ifrån skolan, om ytterdörren är låst eller om svärmor är på besök så att du kan jobba lite extra!
Lösningar med ett uppkopplat kodlås med brickor och/eller fingeravtrycksavläsning kan dessutom underlätta betydligt för de som har en funktionsnedsättning eller liknande besvär.
De smarta hemmen ger användarna en mer automatiserad vardag där de kan släcka lampor, låsa eller låsa upp dörrar, stänga av eluttag, höja eller sänka termostaten, hantera ljudanläggningen, hantera tvn, se vad som sker via övervakningskameran, tala med de som vistas i hemmet via övervakningssystemets högtalare, titta till barnvakten, ta reda på statusen i kyl och frys...Och hela tiden tillkommer funktioner till det smarta hemmet...
För företag som får leveranser i tid och otid, så är ett smart lås en betydligt kostnadseffektivare lösning än att någon stackare ska behöva sitta och vänta på en leverans som kanske kommer.Då är det ju betydligt smidigare att de ringer dig när de är på plats så att du via er app kan låsa upp för budet eller att du har lagt in en temporär engångskod som avaktiveras.
IP klassning, vad är det?
När elektrisk utrustning ska användas i miljöer där vatten, damm, fukt eller rost kan tränga på, är det viktigt att den är märkt med vilket fuktskydd = IP-klass, produkten har.
"IP" är förkortningen för "International Protection". I svensk standard SS-EN 60 529 "Kapslingsklasser för elektrisk material" (IP-beteckning) finns anvisningar om vilka kapslingsklasser som finns och vilka rutiner som gäller vid provning av elektrisk material.
IP-systemets uppbyggnad Beteckningen bygger på två inledande bokstäver som följs av två siffror och i vissa speciella fall av en eller två tilläggsbokstäver. De två sistnämnda bokstäverna kan utelämnas och i dagligt bruk förekommer de mer sällan.
* "IP" - Beteckningsbokstäver (International Protection) * "4" - Första beteckningssiffran (siffrorna 0-6, eller bokstaven X) * "4" - Andra beteckningssiffran (siffrorna 0-8, eller bokstaven X)
IP20
En IP20-klassning innebär att produkten är beröringsskyddad och tålig mot damm eller föremål som är över 12 mm. Den har dock inget som helst skydd mot vätskor och är känsligt för skador om det kommer i kontakt med vattendimma. En klassning som i princip innebär att en person inte ska kunna få en elektrisk stöt av att sticka in ett finger i hål i armaturen, men en lösning som i övrigt inte innehåller något skydd.
IP24
När man behöver en produkt som är skyddad mot regn så brukar IP24 vara en populär klassning. IP24 har skydd för beröring med fingrar och föremål större än 12 millimeter och den är skyddad från vattensprut från alla håll.
IP44
Är ofta den klass som betecknas som sköljtät. En produkt som har IP44-klassning betyder att den är skyddad mot fasta föremål som är större än 1 mm och vattenstänk från alla håll. Detta är inte vad som kan kategoriseras som vattentätt, men konstruktionen hindrar vatten att nå kritiska elektriska delar och vatten som kommer in, kan rinna ut igen.
IP55
En IP55-klassad produkt är skyddad mot dammintrång som kan vara skadlig för normal användning av produkten men den är inte helt dammtät. Den har ett skydd mot fasta föremål och vattenstrålar från alla håll. Denna klass brukar betecknas som damm- och spolskyddad, damm i skadliga mängder skall inte kunna nå elektriska komponenter påverka produkten. Att nå denna kapslingsklass kräver normalt att genomföringar och sammanfogningsytor är försedda med packningar.
IP66
En klassning som brukar definieras som dammtät och spolsäker. Den första siffran anger att produkten fyller högsta täthetsklassen för mekaniskt intrång (alltså både objekt och damm). Produkten måste visa sig helt dammtät. Eftersom denna klassning även innebär att produkten skall klara undertryck så måste den ha en packning som klarar detta. IP66 skall också klara kraftig spolning om det är till sjöss, översköljning och sjö. Utöver dammintrång skall IP66 också klara högtrycksspolning.
IP76
En klassning som skall vara både damm- och vattentät. Den påminner om IP66 men ska kunna hålla tätt för vatteninträngning i 30 minuter nedsänkt till 1 meters djup. IP67 skall ha 100% skydd mot fasta föremål som damm och sand.
IP68
Produkter som möter IP68 anses vara tillräckligt lämpliga för att motstå damm, smuts och sand och står emot vatten ned till ett maximalt djup av 1,5 meter. De skall kunna stå emot vatten i upp till trettio minuter.
Företagsuppgifter:
Låsgiganten AB,Adress: Ånghammargatan 8, 721 33 Västerås Organisationsnummer: 556942-5233
Öppettider: Vår telefonväxel är öppen helgfria vardagar mellan kl 09.00-15.00, men det händer att vi svarar utanför ordinarie öppettider.
Det går utmärkt att skicka meddelande till oss dygnet runt. Vi svarar alla meddelanden så fort vi kan.